dd-logoManapság, ahogyan az internet egyre jobban beférkőzik mindennapjainkba, egyre több és több elektronikus-eszközt használunk otthonunkban.
Legyen az egy PC, egy Mac, egy tablet, vagy akár egy telefon, mit sem érünk velük lassan világháló nélkül.

Egy előfizetéssel azonban csak egyetlen internetes címet kapunk (IP cím), mivel jelenleg elterjedt címzési szabvány (IPv4), nem lenne képes minden eszközt megcímezni a földön. A szolgáltatótól kapott internet kapcsolatunk így, egy router nevezetű kütyüvel kell megosztanunk, vezetékes, vagy akár vezeték nélküli módon. Routerünk, minden egyes eszközünknek egy helyi címet ad, és kezeli az internet felé küldött és fogadott adatokat. Megjegyzi melyik belső cím, hova és milyen kérést indított, és ezáltal a válasz információt visszatudja juttatni a kapcsolat indítójához. Ez a folyamat csak a belülről érkező kéréseket tudja kezelni, így az internet felől csak speciális beállítások útján kapcsolódhatunk az otthoni eszközünkre.

A boltokban tucatnyi gyártó, sokféle terméke közül válogathatunk, melyek megannyi különböző tulajdonsággal rendelkeznek. Azonban nem árt megemlíteni, hogy sokszor ezek az eszközök nem képesek kiszolgálni megfelelően igényeinket. Így nem árt kicsit utánnajárni, kérdezősködni vásárlás előtt.

Némelyik nem alkalmas torrentezésre, némelyik belassul, némelyikből pedig hiányzik egy-két amúgy alapkövetelménynek mondható beállítás, vagy csak egyszerűen bonyolult a kezelőfelülete.

Ezek orvosolására szerveződött több közösség is, ugyanis ezen hibák nagyrésze, valószínűleg szándékosan, szoftveres korlátozás.

Igaz, a nem gyári firmware telepítése a garancia elvesztésével jár, azonban megannyi extra beállítást, funkciót és stabil, gyors működést kapunk cserébe.

USB-vel rendelkező eszközünk például a következő funkciókat is elláthatja:

 • 3G-s internet megosztása
 • Nyomtató megosztás
 • Windows fájlmegosztás (samba)
 • NFS és FTP fájlmegosztás
 • Audio és Video streamelés
 • iTunes (DAAP) szerver
 • Webkamera képének megosztása
 • USB-s audio

Wireless-es eszközünk működhet,

 • kliensként,
 • átjátszóként (repeater),
 • megosztóként (router, Access Point).
 • valamint akár több, vezeték nélküli megosztási pont kiszolgálójaként.

Személyes gondolatok

Jóideig egyke felhasználó voltam itthon, így nem volt szükségem routerre, azonban mikor lakótársam lett, bekellett szereznünk egyet. Szerencsénkre egy barátunk rendelkezésünkre bocsájtott egy Linksys WRT54GS-t. Eleinte még a gyári firmware-el kezdtük használni, és ahogy az természetesen megvan írva a torrentezésre belassulással reagált, majd 1-2 napos használat után memória betelléssel megált az élet :)

Előtte még csak félfüllel hallottam az open-source frimware-ekről, így elkezdtem kutakodni, majd meg is találtam amit kerestem. Egy az OpenWRT kernelre épülő megoldást a DD-WRT-t. Kis felkészülés, és a gyáriszám leellenőrzése után fel is raktam a kicsikére a szoftvert.

Eredmények? Több hónapos használat után sem kellett újraindítani, megannyi hasznos funkció. A kezelőfelület gyors, letisztult, átlátható, következetesen kialakított, a jobb hasábban pedig még egy kis segítséget is kapunk a beállításokhoz.

Érdekes, hogy ugyanaz az eszköz mennyire jobb lehet egy normálisan megírt szoftverrel.

Ajánlott, tesztelt routerek

Gyártó Típus
TP-Link TL-WDR3600 Info
TP-Link TL-WR1043ND Info
TP-Link TL-WR841N Info
TP-Link TL-WR743ND Info