Pár szó az Apple-ről

Az utóbbi években egyre többet és többet láthatjuk az alma logót az utcán, legyen az telefon, egy tablet, vagy akár egy laptop. Az Apple gépei egyre elterjedtebbek, egyre többen vásárolják termékeiket, céltudatosan vagy csupán a divatot követve.

A kezdetek óta a prémium kategóriás eszközök a fő profiluk, amit igen jól megtervezett operációs rendszerekkel szállítanak a mai napig, ezeket hívjuk Mac OS, Mac OS X, és iOS-nek. Termékeik hosszú évek, sőt mondhatni évtizedek óta az igényesebb felhasználók kedvence, kik közül sokan elkötelezettek a márka iránt. Azonban a minőségibb eszköznek és szoftvernek ára is van, ha valaki egy alma logóval ellátott terméket szeretne az asztalára tenni, vagy épp a metrón nyomkodni, igencsak a zsebe mélyére kell nyúlnia.

A Mac OS X, amiről a továbbiakban szó esik, teszi az asztali és hordozható személyi számítógépeiket azzá, ami. Ez az egész lelke, a jól megfontolt alapok, és a jól megírt, valamint optimalizált programkód teszi a vele való munkát, illetve szórakozást gördülékennyé, könnyűvé, kreatívabbá.

Az x86 projekt

Míg az Apple PowerPC (IMB/Motorola) processzort használt gépeihez, a Mac OS csak a saját eszközeiken volt használható, mivel processzoraik sokban különböztek az Intel és AMD által gyártott chipektől. Tehát kötve volt a szoftver a hardverhez. Azonban a G5-s gyártási, és melegedési problémái után, 2006-ban, hosszútávú megegyezésre jutottak az Intellel, és újabb gépeiket már x86 processzorokkal, és erre optimalizált rendszerrel szállították. Ezzel a lépéssel elhárult a legnagyobb akadály, hogy a PC tulajdonosok, futtathassák gépükön a mac operációs rendszerét.

Az első Inteles gépek megjelenése után egy hónappal, már elérhető volt az legelső hack, a 10.4.4-es verzióhoz, egy orosz programoznak köszönhetően. Megjelenése után pár órával az Apple kiadta a 10.4.5-s frissítést, a hack megakadályozására, azonban a programozó két héten belül újra feltörte a rendszert. A hack, a következő szintén nagyobb problémát orvosolta: az Apple gépei egy másik úgynevezett (Extensible Firmware Interface) alapprogramot használnak, a PC-ken a mai napig használt, ősrégi BIOS (Basic Input/Output System) helyett. Mivel azonban, az akkoriban kapható nem mac eszközök is már mind  EFI kompatibilisek voltak, a programozónak csupán megkellett oldania az EFI betöltését, majd a MAC OS X megfelelő elindítását.

Eleinte elég sok fájl módosításával lehetett a régebbi hardvereken a Tiger-t és a Leopard-ot használni, azonban a gyártók szabványos, az Apple által is használt chipeket kezdtek egyre több készülékbe beépíteni, így napjainkban szinte már majdnem minden Intel-es PC-n használhatjuk a Mac OS X-et.

Az első sikerek után, több csoportulás, fórum és weboldal is keletkezett a témához kapcsolódóan, amit összefoglaló néven az x86 projektnek hívunk. Úgy látszik ezen kezdeményezéseket egész jól eltűri az Apple maga mellett, mivel sok hibára rávilágíthatnak az átlag felhasználóknál több tapasztalattal rendelkező hackintosh használók.

A nagyobb fórumok közül kiemelném az InsanelyMac-et, amit már jómagam is régóta nyomon követek. Az oldalon hatalmas mennyiségű leírás (tutioral) érhető el, és több fontos x86-al kapcsolatos fejlesztés legfrissebb információt is itt teszik közre.

A csoportulások egyike a Chameleon rendszerbetöltő fejlesztői gárdája, kik kiadásról kiadásra egyre több funkciót integrálnak a programjukba. A mostani verziók már nemcsak a rendszer elindítását végzik el, hanem automatikusan felismerik videokártyánkat, processzorunkat, memóriánkat, hálózati kártyánkat, újraindítják az USB chipeket, és lehetővé teszik gépünk helyes alvó módba küldését is.

Összességében, a lelkes csapatoknak hála, egy-egy jól összeválogatott PC-s hardver is, teljes funkcionalitásában otthont adhat az Apple operációs rendszerének.

chameleon loader

Mit hoz a jövő?

Ahogyan januárban a cég már bejelentette, idén nyárra várhatjuk a 10.8-as, Mountain Lion elnevezésű verziót. Ez leginkább apróbb újdonságokkal szolgál majd, mint például a mélyebb iCloud integráció, az iMessages, az értesítő központ, az emlékeztetők, a jegyzetek, a Twitter integráció, a játék központ, a vezeték nélküli képernyő megosztás (Airplay Mirroring), és a Gatekeeper.

Azóta három fejlesztői verziója is megjelent már, és ahogyan az már “megszokott”, a hackintosh közösség sem tétlenkedett sokáig, és az első fejlesztői változat megjelenése után pár nappal megjelentek a 10.8-at is támogató rendszerbetöltő szoftverek. Így aki már hamarabb kíváncsi a Mountain Lion-ra, és rendelkezik Lion képes PC-vel, szintén kipróbálhatja az új funkciókat.

Promó videó a Mountain Lion-ról:

Megtetszett, kell nekem

Ha érdekel, hogy a számítógéped megfelel e az OS X követelményeinek, böngézd át ezt a honlapot:
OSx86 Project wiki, vagy bátran kérj tanácsot, segítséget a láblécben található elérhetőségeken.

Alapvetően, minden Intel CoreDuo, Core2, Core i3, Core i5, valamint Core i7 processzorral, és ATI Radeon vagy nVidia Geforce videokártyával rendelkező gépen elindítható a rendszer, azonban a hang, a hálózati eszközök és az alvó mód nagyban függnek az alaplap típusától.