A Sims 3 is több más, Windows-ra írt játékhoz hasonlóan, egy úgynevezett windows kompatibilitási rétegen fut (wine). Ez a réteg biztosítja, hogy a Windows rendszer emulálása nélkül, Mac OS X környezetben is futtatható legyen a programkód.

A Sims 3 egy igen nagy méretű program, pláne a különböző kiegészítőkkel együtt. A sok textúrát (képet), karaktereket, futtatáshoz szükséges kódokat gyorsítótárazni kell, tehát igencsak szükség van elég memóriára a gépben, a megfelelően gyors (akadásmentes) játékélményhez.

Vélhetően a régebbi kevesebb memóriával szerelt gépek miatt, a Sims készítői Macintosh környezetben előre lekorlátozták a memória használatát, annak ellenére, hogy néhány órás használat után ez a mennyiség már nem elég.
Miután elfogyott, nem lehet a pillanatnyi állást lementeni, és “12-es hibakód”-ra hivatkozik, ami igen bosszantó lehet, ha nem volt mentés egy ideje.

Ha 2GB-nál több memória van a gépben, a hiba a következő módon javítható, valamint a hosszabb játékmeneteknél egy kisebb teljesítmény javulás is elérhető vele:

  1. Keressük meg a The Sims alkalmazást a lemezen. (Ez valószínűleg a /Alkalmazások/The Sims 3/The Sims 3.app)
  2. Kattintsunk jobb gombbal rá, majd “Mutasd a csomag tartalmát”
  3. Contents/Resources/transgaming/c_drive/Program Files/Electronic Arts/The Sims 3/Game/Bin/
  4. Nyissuk meg a Szövegszerkesztővel a Sims3.ini fájl-t, majd módosítsuk a MemoryUsageLimit paramérert nagyobb értékre. Alaphelyzetben ez az érték 20000000, ami 2GB memóriának felel meg. Ha pl. 4GB memóriánk van, módosíthatjuk 35000000-re (3,5GB).

Kiegészítőknél, a bennük elhelyezett Sims3.ini fájlt kell megváltoztatni.