xcode_logoA tantárgy elvégzéséhez szükséges volt, egy C programot megírni.
A cél, a láncolt listákkal, bináris, és szöveges állományokkal való munka gyakorlása, hogy megtanuljuk hogyan kell egy felmerülő problémától, a program megjelentetéséig dokumentálni a munkafolyamatot.
Jómagam, kis nehezítésként nem txt fájllal, hanem az iTunes xml adatbázisával dolgoztam, és igencsak meglepődtem, hogy 1-2 másodperc alatt lefut az aprócska kód és kiértékeli, a több mint 18000 soros fájlt (kb. 26MB).

Végig xCode-ban dolgoztam, mert a korábbi fordítások során megismertem és megkedveltem a felületét, valamint az MS Studio-hoz képest sokkal kényelmesebbnek találtam a használatát. Gyakorlatilag, mindig kiegészíti amit írok, és már a lefordítás előtt is szól a hibákért. A program dokumentációját a Doxygen programmal készítettem, ahogyan azt ajánlották, így nem kellett szövegszerkesztéssel bajlódnom, csak gazdagon kellett kommentelnem a forráskódot.

Most, hogy lezárult a félév, megosztanám a kódot és a dokumentációt, hátha valaki kíváncsi rá vagy esetleg a jövőbeli “nagyházi íróknak” szolgálhat egy kis inspirációval.

Most, hogy már tudom az alapokat C-ből, a linux-kernel (ez a rendszer magja) egyes részleteibe is bele olvasgattam már, és élvezem, hogy végre megérthetem, hogyan is működnek a folyamatok ilyen mélységben. :)