Már jópár éve lehet kapni a boltokban powerline hálózati eszközöket, melyek segítségével a meglévő 230V-os otthoni villamoshálózatunkon létesíthetünk számítógépes hálózatot, egyszerűen.
A héten úgy döntöttem kipróbálok egy powerline készletet, és a címben említett D-Link DHP-309AV-ra esett a választásom…

DHP_309AVJelenleg egész jó áron – kb. 11000Ft – kapható a 2db-os szett a boltokban.

Paraméterek:

  • Ethernet hálózat: 10/100Mbps
  • Hálózat a 230-as vezetéken: 500Mbps
  • 2-28Mhz-es adatátviteli frekvencia
  • 128bit-es titkosítás
  • 3W fogyasztás

Tapasztalatok

  • A garancialevélen kívül más irásos anyagot nem igazán találni a dobozban, bár az összeszerelés elég egyszerű. Azonban a hálózati forgalom titkosításáról nem találtam információt a pár papír átfutása során.
  • Mindkét DHP-308AV sípol, igaz egy egész magas frekvencián, amit nem mindenki hall, de nekem ez még a PC-m berregése mellett is elég idegesítő volt. A hang tuti nem gyártási hiba, mivel mindkét eszköz egyforma hangot sugároz.
  • CD/DVD olvasót már rég nem használok, így a kezelő szoftvert a gyártó honlapjáról sikerült beszerezni (Powerline Utility ver. 2.13), amit sehogy sem sikerült hálózatra csatlakoztatott powerline eszközzel egyidőben elindítani. Végül egy régebbi verzióval, és egy harmadik féltől származó programmal (Power Packet Utility) sikerült pár paramétert megtekinteni, de ezek csak korlátozottan látták az eszközt.

A problémák ellenére azért néhány tesztmérést végeztem.
Az épület ahol lakom, viszonylag új, így nem elavult a villamoshálózat, és a kapcsolat kiválóan működött hosszabbítók használatával is.

 

Kb. távolság [m] Max sebesség
5m 62Mbps
10m 38Mbps
25m 12Mbps

 

Meglepő volt, hogy két lakást, még a villanyórákon át is sikerült összekötni. A sebesség viszont igencsak alacsony volt.

 

Kb. távolság [m] Max sebesség
50m 1Mbps

Összegzés

Az átviteli sebességek láttán szerintem nem minden, a gyártó álltal leírt tevékenységre használható a DHP-309AV pl. HD adások, média.

A terméket a sípoló hang miatt nem ajánlom. Amennyiben más terméknél ilyen problémát nem észlelsz, kérlek írd meg hozzászólásban a pontos típust.

Végezetül, szerintem a technológia megfelelő internetes kapcsolat létrehozására, ahol a WiFi jel nem elég erős és az ethernet kábelezés csak jelentős munkával alakítható ki, de mindenképp számolni kell az alacsonyabb sávszélességgel.