Keka logoMár több éve, hogy rendszeresen mentést készítek a munkáimról. Két merevlemezre ami kötelezőnek mondható, valamint a kisebbeket még a Dropbox tárhelyemre is feltöltögetem.
Ezen oldalnak is, amit most olvasol, minden nagyobb változtatása után készítek mentést, így ha valamit elrontanék, pár perc alatt visszaállíthatom a működő verziót.

Azonban ennek ára is van, mégpedig a megannyi lemezterület lefoglalása. Egy közepesen tömörített zip formátumú mentés 50-60MB, ami előbb-utóbb több gigabájtot is elfoglalhat, és például az amúgy is szűkös dropboxban nem éppen szerencsés.
Így hát a napokban újra olvasgattam, próbálgattam, olyan programot és tömörítési eljárást kerestem ami igen radikális. Képes észlelni, hogy a mentések adatfolyama nagyrészt ugyanazon adatokból áll. Ugyanis, ha írok egy újabb bejegyzést, akkor pár kép, és egy kis szöveg lesz a változás, a többi adat a régi.

7zip logoA Keka programmal beletrafáltam a kérdésbe. Több igen elterjedt formátumot is kezel, – 7z, Zip, Tar, Gzip, Bzip2, valamint Dmg és Iso lemezkép – így igen gyorsan összehasonlíthattam őket, és meg is találhattam ami nekem kellett.
Igaz több időbe tellik egy-egy tömörítés, 1 gigabájtnyi adat megközelítőleg 10-15 perc de az eredmény igen jó. Két szemléltető példa, a leglassabban 7z formátumba tömörítésre:

1,1GB vegyes adat – 50MB-os mentésekből – összenyomva: 66.4MB.
1GB számsor – az összes 8jegyű szám listája – összenyomva: 15.3MB.

Ezek kicsit sarkítottak, azonban pont ilyen esetekre kerestem a tömörítő programot. Más helyzetekben ahol nem ismétlődő adatokat kellett tömöríteni, is szintén jobban tömörített a Keka 7z-ben, mint az OS X zip csomagolója.

Részletes összehasonlítást ezen az oldalon találhattok: http://warp.povusers.org/ArchiverComparison/

A program felépítésével is abszolút megvagyok elégedve. Minden egyszerű, és nyilvánvaló. Beállíthatjuk, cserélje le az OS beépített csomagolóját, rádobhatjuk az adatokat dokkban lévő ikonra, vagy akár az ablakra.

Keka screenshotKeka screenshot

 

A Keka az eredeti forrásból, angol nyelven innen tölthető le: http://www.kekaosx.com/en/
A magyar fordításommal, amely remélem hivatalosan is bekerül majd a programba, innen tölthetitek le: